2 jaar tussen 2 kindjes, ideaal?

Wanneer een tweede kindje?

Toen Miles ongeveer 14 maanden oud was, besloten we dat we wel wilden gaan voor een tweede kindje. Dan zou Miles op zijn vroegst 22/23 maanden oud zijn als de tweede zou komen.

Lewis werd geboren toen Miles 25 maanden oud was, een krappe twee jaar dus. Micky en ik komen allebei uit een gezin van drie kinderen en ook ongeveer met dezelfde leeftijdsverschillen ertussen. Hoe pittig ik dat eerste jaar met Miles ook vond, voor mezelf had ik zoiets van ik wil het liefst min/max 2 jaar tussen de kindjes hebben.

Natuurlijk ben ik me er 1.000% bewust van dat wanneer je over kinderen praat, dit een moeilijk en kwetsbaar onderwerp is. Niks in het leven is zo onplanbaar als kindjes. De een lijkt er de een na de ander op de wereld te zetten en de ander moet er ontzettend veel moeite voor doen. Daarbij is de afloop van goede een zwangerschap en bevalling ook niet vanzelfsprekend. Ik wil daarom ook niemand kwetsen, of voor het hoofd stoten met dit artikel. (L)

Hoe was die eerste periode na de bevalling?

Je staat gewoon in standje overleven. Natuurlijk viel het me reuze mee, ik had me er echt van allerlei ‘horror scenario’s bij voorgesteld. Je moet gewoon aandacht verdelen tussen twee kinderen en dat is soms lastig. Miles was natuurlijk wel al redelijk zelfstandig, maar had het geduld van een aardbei. Als hij iets wilde moest dat nu en dat gaat soms niet met een baby.

Voordelen 2 jaar ertussen

  • Ik vond het fijn dat ik niet helemaal ‘uit’ die babyfase was.
  • Miles was wel al een stukje zelfstandig en kon ik af en toe wel even alleen beneden voor de t.v. zitten.
  • Miles was nog jong en vond het prima om ook dagen thuis te spelen en niet iedere dag weg te gaan.
  • Het leeftijdsverschil tussen de mannen is relatief klein en nu spelen ze heel veel samen en dat is super leuk om te zien.
  • Je bent de gebroken nachten en het zorgen gewoon nog gewend, waardoor je niet het gevoel hebt dat je helemaal terug in de tijd gaat.

Nadelen 2 jaar ertussen

  • Miles vond het soms moeilijk om te begrijpen dat hij even moest wachten.
  • Als kindjes 2 jaar oud zijn hebben ze toch nog best wel intensieve zorg nodig en dat combineren met een baby is soms zoeken.
  • Je bent ook net gewend om dingetjes te doen met je peuter, alles gaat wat makkelijker: boodschappen doen, naar de stad gaan, samen spelen etc. En als er dan een baby’tje bij komt is dat toch even wennen.
  • Als peutertjes de leeftijd van 2 jaar bereiken, kunnen ze behoorlijk met zichzelf in de knoop liggen. Tel daarbij de komst van een nieuw kindje bij op en je hebt de perfecte mix voor een gefrustreerde peuter.
  • Soms is het gewoon zoeken, omdat je je aandacht ook wil verdelen tussen twee kindjes

Of we het opnieuw zo zouden doen?

JA!!! 100% JA! Natuurlijk was het af en toe pittig en heb me ook wel eens afgevraagd of ik wel geschikt was om mama te zijn van twee kindjes. En het is heerlijk om die echte kwetsbare babyfase achter je te hebben, maar ik ben zo zo zo blij dat we het gelopen is zoals het gelopen is. Nogmaals: daar heb je zelf ook echt 0% invloed op.

Ik vind het heerlijk dat de jongens niet te veel leeftijdsverschil hebben en ik voor Lewis daarom ook dezelfde moeder ben als voor Miles.

Toch wil ik nog 1 kanttekening plaatsen is dat dit natuurlijk mijn ervaring is en ik zal nooit ervaren hoe het is om twee kindjes met een leeftijdsverschil van 4 jaar te hebben of nog meer of juist twee kindjes heel kort achter elkaar te hebben. Ik kan alleen zeggen, dat ik het niet als negatief heb ervaren en er met heel veel plezier en geluk op terugkijk.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.