Bij een tweede wel of geen borstvoeding geven?

Bij een tweede wel of geen borstvoeding geven?

Borstvoeding geven is ontzettend bijzonder en dat weet je eigenlijk pas als je dat hebt gedaan. Achteraf besef je pas hoe mooi die tijd is geweest. Van te voren kon ik me er wel een voorstelling van maken, maar als je het eenmaal doet of hebt gedaan dan kun je echt van die heldere momenten hebben waarop je ineens realiseert hoe bijzonder het is. Zelfs nu ik terug denk, kan ik me eigenlijk amper voorstellen hoe het nou precies was.

Het begin van de borstvoedingsreis

Net zoals iedere borstvoedingservaring, was die van mij ook niet heel rooskleurig. Twee dagen na de bevalling ben ik gestart met borstvoeding en het deed pijn! Maar dan ook écht, de tranen rolden bijna over mijn wangen. We hebben van alles geprobeerd en het bleef maar pijn doen, na 2 weken werd het iets minder en zo trok de pijn per week langzaam weg. Je zult je misschien afvragen, waarom blijf je het dan nog geven als het pijn doet? Je kent het wel: je wilt het beste voor je kind en ik had in mijn hoofd geprent dat ik hoe dan ook zou geven.

Weer borstvoeding geven?

Ja! Daar kan ik kort en krachtig over zijn, ik wil het in ieder geval weer proberen. Het lijkt me heel bijzonder om het weer te mogen ervaren en ik vind het het meest natuurlijke om aan ons kind te kunnen geven.

Nu ga ik er nu vanuit dat het bij de tweede weer precies hetzelfde gaat zijn als bij Miles. Eigenlijk met alles, slapen, borstvoeding, de ontwikkeling etc. Terwijl het natuurlijk een heel ander kind is dan Miles.

Zeker zullen er uitdagende momenten zijn, dat Miles helemaal hieper de pieper is en ik rustig probeer te voeden. Dat is met aanhappen natuurlijk allemaal niet heel prettig, maar ik heb er vertrouwen in dat we daar onze weg wel in kunnen vinden. Ergens kan ik gewoon niet wachten om dat moment van voeden weer te mogen ervaren. Een voldaan kindje op je borst en een lekker melkmondje.

Andere uitdagingen

Gedurende de borstvoedingservaring met Miles waren er in het begin en aan het eind verschillende uitdagingen. Vaak wordt er veel gesproken over het opstarten van voeden en wordt stoppen gezien als iets wat natuurlijk afloopt. Bij mij ging stoppen niet bepaald van een leien dakje. Ik was er nooit aan toe en juist daarom was ik er zó aan toe! Juist omdat ik alleen maar aan het geven was, letterlijk en figuurlijk, ging ik eraan onderdoor. Ik was meer dan op. Toen ik eenmaal het besluit had genomen (voor de 1.000ste keer) om te stoppen, begon ik toch weer na twee dagen te voeden. Ik vond het zo ontzettend moeilijk, als hij de fles kreeg voelde dit voor mij als falen. Alsof ik hem iets afnam, iets waar hij behoefte aan had. Nu terugkijkende, had ik het nodig om nodig te zijn. De reden waarom ik écht stopte was omdat de wettelijke 9 maanden borstvoeding/kolftijd onder werktijd verstreken waren. 

Ik weet nu van mezelf dat ik lang kan voeden, ik kan dat volhouden, vind dat prettig en voel me er goed bij. Wel ben ik bang om weer in zo’n grenzeloze situatie terecht te komen en ben dan ook benieuwd hoe het voeden gaat verlopen. Ik hoop dat het voeden in zijn algemeen gewoon makkelijker gaat en ga dan ook wat dingen anders aanpakken dan bij Miles.

Heb jij bij de tweede of derde weer borstvoeding gegeven of juist niet? Wat zijn is jouw ervaring hiermee?

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. Wendy
  13 november 2018 / 08:34

  Hier inmiddels 2de kindje dat borstvoeding krijgt.
  Oudste 19 maanden volledig gekolfd.
  De jongste nu volledig aan de borst en alleen in mijn afwezigheid flesjes gekolfde melk.

  Zelf vind ik het heerlijk. Ik probeer waar mogelijk samen met de dames een middag dutje te doen als ik daar behoefte aan heb.

  En verder heb ik geleerd grenzen aan te geven. En echt tijd vrij te maken voor mezelf.
  Als ik gekolfd heb kan ik makkelijk 3 a 4 uur weg bij mijn kindje. Ik heb wel overproductie dus kolf in 1x 2 a 3 voedingen.

  Succes vertrouwen en rust zijn het belangrijkste dan komt het vast deze keer ook weer goed

  • steffie
   Auteur
   13 november 2018 / 09:22

   Heerlijk! Ik verheug me er echt op, denk dat Miles er ook zo aan gewend is. Ik had zelf geen overproductie, altijd net genoeg voor een werkdag en op die dag moest ik echt regelmatig kolven. Dat vond ik wel frustrerend ook, als ik dan weg was en het flesje zou op zijn en de voedingen dus ook…

   Maar wat je zegt: vertrouwen en rust zijn het belangrijkste. Dat ga ik ook zeker hebben:). Vooral rust hahahaha, want dat had ik de vorige keer niet. Dankje Wendy! Xx

 2. Marion
  14 november 2018 / 21:56

  Begrijp ik nou goed dat je pas na 2 dagen begon aan borstvoeding? Slimmer is om gelijk aan te leggen. Heb ervaring met 2 van mijn 3 kinderen.
  Nummer 1 heeft bewust geen borstboeding gehad, omdat ik onder de pijnstillers zat vanwege een rug hernia. Ik weet dat mijn borsten toen de eerste twee dagen onwijs zeer deden vanwege stuwing. Als je gelijk aanlegt is dit stukken minder.
  Veel geluk met je 2e kindje.

  • steffie
   Auteur
   14 november 2018 / 22:24

   Hoi Marion,

   Bedankt voor je reactie. Klopt inderdaad, op dag 3 ben ik begonnen met borstvoeding. Ik ben bevallen met keizersnede en wilde daarom geen borstvoeding geven, na 36 uur (dag 3) vond ik het zo verschrikkelijk dat ik geen borstvoeding gaf dat ik samen met de verpleegkundige heb besproken om het toch te proberen. Ik ben inderdaad ervan op de hoogte dat het veel beter is om direct, liefst binnen 1 uur, na de bevalling aan te leggen. Dit wil ik bij ons tweede zoontje dan ook gaan doen.

   Groetjes,

   Steffie

  • Charlotte
   31 januari 2019 / 12:19

   Dit is verschillend per persoon denk ik.
   Ik heb ook een keizersnede gehad en was pas 3 uur later in staat om aan te leggen (nou ja lag als een halve gare in bed en de verpleegkundige legde aan:) )
   En door een keizersnede komt de stuwing later op gang. Bij mij pas op dag 4. Megazeer, hoe vaak ik ook aanlegde. Dus zo zie je maar dat het per moeder verschillend is…

   • steffie
    Auteur
    31 januari 2019 / 15:32

    Ja die stuwing, wat ik me ervan kan herinneren is dat ik op de badkamer in de spiegel keek en echt dacht :|, Pamela Andersson is er niks bij zeg maar! hahaha Het was ontzettend pijnlijk, ik had ook pas op dag 4 volgens mij stuwing, of nog later zelfs, omdat ik de eerste 1,5 dag besloten had geen borstvoeding te geven. Ben ontzettend benieuwd hoe het nu allemaal gaat zijn en hoe snel ik kan aanleggen. Vind het overigens bizar om te denken dat er dadelijk direct na de bevalling ‘iets’ uit die borsten weer komt. haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.