Heb jij energiegevers of energievreters om jou heen?

We zijn allemaal verschillend en iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Maar hoe kan het soms zijn dat je met bepaalde kwaliteiten van iemand anders kunt botsen, oftewel ze zitten in je allergiezone. Wanneer je lang omringd bent met dit soort mensen, kun je het gevoel krijgen dat je je bij een letterlijke energievreter bevind. Je komt moe en uitgeblust thuis. Maar waarom?

Sinds de komst van Miles merk ik dat ik veel bewuster kies waar ik mijn tijd aan wil besteden en waaraan niet. Dit klinkt heel erg letterlijk en bot, maar ons leven is sinds Miles drukker geworden. De vrije tijd die over blijft besteed ik liever aan mensen of dingen waarvan ik energie krijg i.p.v. dat ze energie kosten.

| Mijn allergie |

In het verleden is het wel eens voorgekomen dat ik een negatieve dynamiek met iemand ervoer en dacht: ‘How the hell did I get into this?’ Vaak waren dit naar mijn idee zeer egoïstische mensen, die geen empathisch vermogen hadden en anderen continue verantwoordelijk maakten voor hun geluk. Soms duurt het even voordat ik het door heb, maar wanneer ik het eenmaal voel probeer ik hier uit te stappen. Mijn visie is dat moeilijke situaties of mensen op mijn pad komen om iets van te leren. Hoe kan ik de volgende keer met dit soort situaties anders omgaan? Of op welke manier kan ik ervoor zorgen dat ik niet weer in een zelfde situatie beland?

| Energievreters |

Wat ik bijzonder vind is dat sommige mensen voor mij een energiegever of energievreter kunnen zijn. Gek is dat, niet? Niemand heeft slechte intenties, denk ik dan. Ik kan mij nog een bijzondere situatie herinneren uit mijn stageperiode. Ik was redelijk jong t.o.v. mijn collega’s en er heerste een negatieve en klagende sfeer. Het knelpunt dat ik als stagiair mocht onderzoeken was een probleem waar de organisatie zelf al jaren niet uit kwam. Redelijk onhaalbaar als stagiair dus! De oorzaak van de negatieve sfeer leek te komen door een persoon. Zij leek het ‘opperhoofd’ van het team door haar dominante houding. Maar wanneer zij afwezig was, werd ze gemist als kiespijn en was er een positievere sfeer op de afdeling. Deze collega vind ik een energievreter. Zij was blijkbaar zo negatief dat een hele afdeling hieronder gebukt ging. Alle positieve energie op de werkvloer leek te zijn verdwenen.

Blogchicks
| Vier types |

Zoals hierboven is weergegeven zijn de energiegevers en energievreters in te delen in 4 types. Waarbij je ervan uit kunt gaan dat je nooit maar 1 type/kleur bent, maar variërend van de situatie ben je wellicht de ene keer meer rood en de andere keer meer geel. Ik kan bijvoorbeeld de kriebels krijgen van te veel details en mij moeten verantwoorden. Terwijl ik op andere momenten kriebelig word als er roekeloos gedacht wordt en belangrijke details over het hoofd worden gezien. Het ene moment ben ik misschien meer geel en het andere moment meer rood.

Ik vond dit overzicht interessant om te zien, hierdoor kreeg ik inzicht in mezelf en waarom ik verschillend reageer op anderen. Want waarom heb je bij de ene persoon liever dat hij/zij vertrekt en bij de ander persoon denkt blijf nog maar even hier?

Wat voor type denk jij dat je bent onder normale omstandigheden? Is dit hetzelfde type als bij stress-situaties? Voel jij ook dat er mensen energiegevers en sommige energievreters zijn?

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.