Met welk soort opvoeding bereik je het meest?

Met welke opvoeding bereik je het meest?

Na aanleiding van een interview met een van onze Powerchicks schrijf ik dit artikel. Want ze heeft mij aan het denken gezet. Is het zo dat je altijd hele enthousiaste ouders moet hebben die je in alles stimuleren wil je iets kunnen bereiken? Of zijn ouders die vasthouden aan zekerheid misschien wel de ideale ouders? Ik zoek het uit.

| Maakbaarheid van jouw succes! |

Hoe zit dat nou precies? Misschien vind je het gek om op deze manier erover na te denken, want we leven tegenwoordig in een tijd waarin alles maakbaar lijkt. Je hoeft er zelf maar keihard in te geloven en duizenden uren te spenderen en jouw succes is nabij! Als je dan nog steeds alleen in je roeibootje op de vijver dobbert, tja dan doe toch wat fout(?). Maar in hoeverre kun jij jouw succes maakbaar maken en ben je onlosmakelijk verbonden met je roots? Zoals opvoeding, gezin van herkomst en waar je bent opgegroeid? Ik vraag het mij af.

Ik heb altijd gedacht dat als mijn ouders vrije vogels waren geweest en naast de zijlijn hadden staan klappen om mij te motiveren, ik in staat was geweest om god weet wat te bereiken. Iedereen wil tegenwoordig het beste uit zichzelf halen en de stress om dit te bereiken neemt voor velen toe. Want wanneer heb jij het beste uit jezelf gehaald? Wanneer ben jij tevreden met dat wat jij hebt bereikt? Het lijkt voor sommige bijna een levensdoel op zich.

| Carrière in de jaren 80 |

Als ik naar mijn ouders kijk en de tijd waarin zij hebben gestudeerd en hun carrière begonnen, waren er carrièretechnisch andere beweegredenen om keuzes bepaalde keuzes te maken. Zo werkte men toentertijd lang bij een en dezelfde werkgever en waren geld verdienen en zo weinig mogelijk risico’s nemen heel belangrijk. Jubilea van werknemers 40 jaar in dienst waren geen uitzondering. Daarnaast zijn organisaties in de afgelopen jaren enorm ontwikkeld, om bijvoorbeeld ziekteverzuim terug te dringen is het voor werkgevers belangrijk om te focussen op talentmanagement. Laat medewerkers doen wat ze leuk vinden! Zo is je ziekteverzuim lager. Het focussen op doen wat je leuk vindt zit dus overal in onze hele maatschappij ingebakken.

Mijn ouders hebben mij ook zo opgevoed, kies voor de weg met de meeste zekerheid want je wilt geen “gedoe” in je leven. Wat natuurlijk helemaal prima is, want uiteindelijk wilden zij natuurlijk ook alleen maar het beste voor mij. Maar wat had ik kunnen bereiken als mijn ouders alleen maar enthousiast waren geweest? Waarschijnlijk had ik veel verschillende dingen gedaan en uitgeprobeerd en wist ik nu nog steeds niet wat ik wilde.

| Mijn persoonlijke ontwikkeling |

Zoals je misschien weet ben ik eigenlijk al vanaf mijn 15e aan het onderzoeken wat ik nou precies wilde. Iets creatiefs, iets voor mezelf, iets waar ik mijn energie in kwijt kan, iets waar ik mijn verhaal in kwijt kan. Maar wat dit precies moest zijn, geen idee. Je kunt wel zeggen dat ik afgelopen 15 jaar heel erg heb gekozen voor het zekere en voor datgene wat het minste risico’s met zich mee bracht.

Ik denk dat beiden “type” ouders zowel positief als negatief kunnen werken. Natuurlijk is het fijn om ouders te hebben die je motiveren en met je meedenken. Je ziet kansen en krijgt misschien een instelling van eerst proberen alvorens allerlei beren op de weg te zien. Terwijl ouders die wellicht zelf al een bepaalde richting hebben uitgekozen voor jou (zo was het bij mij niet!), hoe zou dat voor jou uitpakken? Door een tijd iets te doen waar je niet gelukkig van wordt ontdek je vaak wel wat jou gelukkig maakt. Vaak wordt je geprikkeld om toch je ouders of omgeving te overtuigen van het feit dat een andere weg ook prima is! Zo ben ik juist enorm uitgedaagd om aan mijn ouders bijvoorbeeld te laten zien dat zij het “mis” hadden.

In het leven krijgt iedereen die ouder die hij of zij nodig heeft, je hebt ze helaas niet voor het uitkiezen en vice versa. Ik heb afgelopen maanden geprobeerd mijn “slachtofferrol” van: ik heb zo weinig kansen gehad omdat ik te gekaderd werd door mijn ouders, te proberen zien als iets positiefs en dat begint zijn vruchten af te werpen.

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.