Wanneer een keizersnede spannend is

als een keizersnede spannend is

Zoals je misschien weet heb ik bij Miles een soort van ‘spoed’keizersnede gehad.

De bevalling werd opgewekt middels een inleiding en deze wilde niet vlotten, er werd uiteindelijk ingegrepen en Miles is geboren middels een keizersnede. (lees mijn hele bevallingsverhaal van Miles hier) Na deze bevalling was ik ontzettend bang om bij een tweede weer een keizersnede te krijgen, ik wist wat me te wachten stond en wat dit opnieuw zou betekenen voor mijn lijf.

Onlangs nam iemand met mij contact op; voor haar staat een keizersnede gepland en hier heeft ze ontzettend veel angst voor. Ik sprak met haar over deze angsten, want een bevalling an sich is al heel spannend, laat staan als je van te voren weet dat het een keizersnede gaat zijn. Stel je weet dat je een keizersnede gaat krijgen, hoe kun je dan met deze angsten omgaan? Ik heb een paar tips voor je.

Je mindset is alles

Mindset is alles, rondom afvallen, carrière, zelfontwikkeling en zo ook rondom deze aanstaande bevalling.

Weet je al enkele weken voor de geplande datum dat je een keizersnede gaat krijgen? Dan kun je hierdoor heel angstig worden, deze energie en emotie moeten er ook zeer zeker zijn.

Het feit is alleen, blijf je in deze modus tot aan de keizersnede.. Dan betekent dit dat je je iedere dag en iedere week in angst leeft tot aan de keizersnede. Dit betekent dus dat je je misschien al 2 of 3 maanden druk maakt over een operatie die nog dagen vooruit gepland staat.

Ik zeg niet dat je je niet druk mag maken, probeer je alleen duidelijk te maken hoeveel dagen, uren en weken dit al zijn voordat je überhaupt al geopereerd bent!

Leg je neer bij het feit dat je een keizersnede krijgt

Dit is jouw lot, dit hoort in jouw leven thuis.
Je weet dat je een keizersnede krijgt en dit kan een enorme domper voor je zijn. Ik dacht altijd: “waarom heb ik deze keizersnede en niet iemand anders?” Ik had zo graag mijn eerste bevalling anders gezien, maar het hoort in mijn leven thuis. Er is geen parallel leven waarin ik geen keizersnede had gehad of een waarbij ik de keus had gehad voor een andere bevalling.

Nee, de keus wordt voor mij gemaakt. Mijn levensvisie is ook dat je overal iets uit kunt leren. Soms komen er dingen op je pad, waar je niet om hebt gevraagd die je heel zwaar kunnen vallen.

Door deze keizersnede ben ik zo moe, teleurgesteld en verdrietig geweest dat ik het moederschap, mezelf en het dragen van de scheiding van mijn ouders niet meer aankon. Ik heb hulp gezocht en ben hierdoor zo erg veranderd. Ook besloot ik om dit van me af te gaan schrijven op een online blog en uit deze keizersnede is dus zoveel meer moois gerold (NATUURLIJK DE GEBOORTE VAN MILES!) dan enkel en alleen teleurstelling.

Negatieve flow voor de geboorte

Word je binnenkort de eerste, tweede of derde keer moeder? En verkeer je dus al weken in angst vanwege deze keizersnede?

Bedenk je dat jouw kindje is jouw energie en jij bent jouw kindjes energie. Jouw kindje is puur en vrij en neemt alles aan en over van wat jij tot je neemt. Neem je slechte voeding tot je, dan geef je deze door. Hetzelfde geldt met veel stress, ervaar jij op dit moment veel stress dan maak je waarschijnlijk het hormoon cortisol aan. Dit geef je ook weer door aan je kindje.

Als jij je dus nu ontzettend druk maakt om deze operatie en niet lekker in je vel zit. Drukt dit onbewust en indirect op de groei en liefde van en naar je kindje toe. Na de operatie ben je misschien teleurgesteld om hoe het gelopen is in plaats van dat je blij en gelukkig kunt zijn met de geboorte van jullie kindje.

Probeer deze mindset dus te veranderen, zodat je met een open klik naar de bevalling toe kunt gaan. Zodat je open en beschikbaar bent om te kijken en te geven en te ontvangen van je kindje.

Angst voor de operatie

Voor de een helpt het om niet alles te weten, het gewoon over zich heen te laten komen en van dag tot dag te leven. Ben je iemand die eigenlijk alles precies wilt weten? Op internet kun je iedere patientenfolder van ieder ziekenhuis vinden. Ieder ziekenhuis met een afdeling gynaecologie heeft een patientenfolder over keizersnedes. Je kunt hier al heel veel informatie uit halen, zoals; hoe verloopt de procedure, wat kan ik verwachten, hoe wordt de keizersnede uitgevoerd.

Stel je vragen aan de gynaecoloog!

Ze kunnen horken zijn, die gynaecologen. I know. Ik heb zelf nog maar weinig echt vriendelijke artsen mee gemaakt op het spreekuur. Maar zorg ervoor dat je een lijstje hebt gemaakt met de vragen die je wilt stellen, zijn er dingen waar je zelf voor kunt kiezen?

Ik vind altijd dat die artsen zo naar je kunnen kijken alsof je een casus bent en geen mens. En dat doet verdriet, want jij gaat het mooiste tegemoet waar je al je hele zwangerschap naar uit kijkt: jullie kindje ontmoeten. Als dan iemand ff binnen 5 minuten besluit dat dat radicaal veranderd wordt, middels een keizersnede. Kun je het gevoel hebben alsof je zelf niks te kiezen hebt over jouw eigen lijf. Maar dit is niet zo! Jij bent patiënt en jij bent de baas. Het is niet meer zo in de zorg zoals 50 jaar geleden. Je hebt recht op uitleg en inspraak.

Oja, neem je partner mee naar deze afspraken of je moeder of vriendin. In ieder geval iemand! Mijn mommy brain was soms zo gestressed, dat ik al mijn vragen vergat. Gelukkig was Micky altijd zo alert, dat hij precies de juiste vragen stelde aan de gynaecoloog.

Dagelijkse affirmaties

Affirmatie staat voor:

Een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen.

Affirmaties kunnen je helpen om in je kracht te komen staan en je tevens te kalmeren. Toen de bevalling van Lewis naderde heb ik deze affirmaties dagelijks gebruikt om me krachtig te voelen.

Je vindt op internet diverse prachtige affirmaties. Hierbij enkele die ik zelf heel mooi vind.

Ademhalingsoefeningen

Ademhaling is de basis van het leven. Stoppen we met ademhalen, dan stoppen we met leven. Zo simpel is het. Focussen op je ademhaling helpt je te kalmeren en brengt je in het hier en nu, want je ademhaling is NU.

Ga iedere dag even zitten of liggen, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Dit hoef je echt voor maar een paar minuutjes te doen. Je zult je als herboren voelen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een keizersnede is zoals je misschien weet geen kleine operatie en je bent hierna een paar dagen tot 2 weken slecht ter been. Je zult van alles willen doen, maar het gaat allemaal niet zoals je gewend bent. Je bent ’s nachts vaak wakker en bent aan het bed gekluisterd.

Als ik je een paar kleine tips mag geven:

  • Zorg voor voldoende eten in huis, iets wat je al hebt gemaakt en kunt ontdooien. Denk aan voedzame maaltijden, je hebt een operatie achter de rug en je wilt dan echt niet allemaal vettige kant en klaar rotzooi eten.
  • Zorg voor steun van je ouders, vrienden, broers/zussen. Vraag of zij jullie in die 2 weken na de operatie kunnen helpen in het huishouden met eventueel een boodschap doen of andere praktische dingen.
  • Denk eraan dat het advies is dat je 6 weken niet mag autorijden, ook hierin kun je hulp vragen.

Nog een laatste dingetje

Iedere bevalling is spannend, of je nu vaginaal bevalt, vaginaal na keizersnede, geplande keizersnede, spoedkeizersnede of nog met andere hulpmiddelen.

Ik heb heel lang alle vaginale bevalling verheerlijkt en was stik jaloers op vriendinnen die wel vaginaal waren bevallen. Totdat bleek, dat ook zij het ontzettend zwaar en pittig hebben gehad tijdens de bevalling. Een keizersnede is in Nederland geen keus, zoals in Amerika, maar een medische ingreep. Deze keus wordt enkel en alleen gemaakt als dit de beste keus voor moeder en/of kind lijkt te zijn.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.